mandag 28. september 2009

Jaktrapport 26.-28.september

Da har vi også fått med oss etpar jaktdager på Ringsaker, nærmere bestemt Aksjøen og Skvaldra. Veldig fint vær denne helgen også ; nesten for fint - savner litt "ruskevær" hvor man får prøvet utholdenhet og utstyr - blir liksom ikke det samme å ligge å sove i lyngen, det blir mindre jakt også.

Rundt Aksjøen er det myrlendt, vått og tungt å gå. Travet rundt i flere timer uten å se så mye som en fjær. Theo søkte bra, slo passe langt ut. Etterhvert fikk vi endelig en stand. Ble nesten overrasket - tror det var etter 3-4 timers tid. Theo stod bom stille og stirret inn i et kratt. Det var bjørkekjerr på alle kanter, og ingen ideell situasjon. Jeg klarte ikke å bestemme meg for om jeg skulle stå klar BAK eller til siden, og hvilken side, men valgte tilslutt å stille meg 5 meter parallelt til siden. Theo holdt øye med meg hele tiden til jeg var klar. "Ja!" ... "Ja!".. Theo bykset inn på andre anmodning, ut flakset 3 ryper som tok hver sin retning, skuddene gikk i treverket og alle stakk av. Jeg må ha stått helt feil. Den ene fant vi igjen etter bare 300 meter, og ble da støkket av Theo. Ingenting å gjøre med det.

Etter en hviledag tok vi jaktdag 2 på Skvaldra. Lett terreng å gå i : endel vind. Theo ville helst leke i lyngen, var ikke særlig ivrig fra morgenen av. Vi kom raskt på høyfjellet og Theo slo stort ut. Flere hundre meter var mer enn jeg synes var ok. Vanskelig å kalle inn, og etterhvert holdt an altfor stor fart og vimset omkring. Var ivrig etpar steder, men bare sete. Etter en drøy time er Theo 200 meter unna og søker igjennom en flate. Jeg går i ura ovenfor og støkker en rype på bare 5 meters hold ; har hagla på skulderen og er ikke rask nok. Kaller inn Theo, men han løper bare videre. Så støkker han kull på 7 ryper, de flyr over alle hauger og Theo løper etter. Nytter ikke rope : huff og huff. Etterhvert kommer han inn og tas i bånd. Liten skjennepreken og slippes løs. Da løper han tilbake til hvor rypene satt, og blir borte i 5-10 min. Jeg velger å vente, han kommer halsende tilbake og vi avslutter jakta litt før tiden. Ikke noen bra dag idag.

fredag 18. september 2009

Jaktrapport 18.september


Jakt Lognvik 2009
Originally uploaded by Torstein Kongshem
Nydelig vær idag, nesten vindstille og 16-17 grader. Theo veldig urolig fra kl. 05:00, maser og vil avgårde - ikke mye søvn. Vi hører endel orrfugl og får øye på èn i toppen av et grantre, men innen vi kommer på skuddhold med vår Brno .22 med kikkertsikte, er den vekk. Første rype felles en times tid senere, Theo markerte fugl, men det var vi som støkket den. Noe senere støkker Theo en på 150 meter men selv om den flyr rett mot oss er avstand over 50 meter og det blir bom. Theo roer seg litt etter lunsj, og vi får bedre kontroll. Men rypene uteblir. Første på ettermiddagen får Gunnar en sjanse (se video 1 og video 2) og denne gang er det Theo som finner og tar stand, men nøler lenge med å gå inn. Jeg starter videokameraet litt senere, og da går han inn selv, men rypa har krøpet litt unna og det går enda noen sekunder før den reises. 2 ryper ble sluttresultatet ; vi har sett bare 5-6 ryper idag.

lørdag 12. september 2009

..."Er jeg ikke flink ?"

Jaktrapport 12.sep : Så 11 ryper idag ( kull på 4 og 7 ) og en orrhane på "spillplassen". Orrhanen var smart og kom seg unna. Theo hadde en fantastisk stand på èn av rypene i kullet på 4 som satt alene i et einebær kratt : han førte oss frem til krattet, tok nydelig stand og ble stående urokkelig, rypa tittet ut og fant ut at utgangene var "bevoktet" :-) , derefter fikk Theo beskjed om å reise fugl - han gikk rett inn i krattet, rypa tok til vingene og ble felt på andre skudd. Dette var Theo's første perfekte stand med fugl i sekken som resultat - iår. Ikke verst på dag 2 når man er 1,5 år gammel!

Det var også interessant at han brukte bare et minutts tid på å glede seg over den skutte rypa, og så ville han videre for å finne flere. Jeg måtte kalle han inn igjen for å få tatt bildet ovenfor.

fredag 11. september 2009

Jakthelg 11-13 sept, Lognvik 2009

Rapport 11.sep : Så 19 ryper, skjøt 2 ! Theo hadde èn god stand men det var bare et sete. Senere markerte han fugl i et annet område men søket nådde ikke frem ; jeg ble utålmodig og beordret videre marsj med det resultat at Theo avbrøt søket og støkket 2 ryper ved utgang av området. Rypene lå meget godt gjemt i en stenhaug i et lite søkk i terrenget.

Theo var veldig utholdende. Vi var på tur i 8,5 time, med 2 korte og en lang pause. Ikke tegn til sliten, men tvert imot sutret litt når vi stoppet. Vi hadde veldig bra kontakt under jakta.