mandag 22. september 2008

Jakt Østerdalen 2008

Magnus, Knut og Theo på sørsida av Hommelfjell, 1000 moh. Dag 1 gikk vi 25 km. Startet 07:00 og var i hytta igjen kl. 18:30. Lunsjpause på 2,5 timer.

Jakt Østerdalen 2008

Nordsiden av Hommelfjell, dag 1

Jakt Østerdalen 2008

Oi - Theo fikk stand og opp fløy 4 ryper. Vi tok 2 !

tirsdag 16. september 2008

Jakten sålangt

Det har vært noen fine dager med jakt sålangt. Theo har vært glad og fornøyd hele tiden, og vi har unngått skader - det er det viktigste. Samtidig har både vi og Theo fått viktig erfaring, som vi kan ta med oss videre !

Under jakten har vi passet på å ta en pause hvèr time, og lang lunsj. I Trysil delte vi dagen opp i 2 økter, med 3 timer pause. Vanligvis stod vi opp ca. 0600, begynte jakten 0700 og holdt på til 1200. Dro tilbake til hytta, tok mat, sov litt, og så fortsatte vi kl. 1500 og holdt på til 1800 omtrent.

Theo var veldig "gira" de første morgenene, og med så stor fart i terrenget var det endel fugl som ble støkket. Etterhvert roet han seg ned, og særlig utpå ettermiddagen fungerte det best ! Da tok han seg tid til å undersøke grundigere og var mer forsiktig i fremferden i skogen. Han markerte tydelig at "her er det fugl", og selv om han kanskje ikke stod dørgende stille, var blikket festet mot fuglen, samtidig med at kroppsholdningen var foroverlent og halen utspent.

Det som var spesielt bra syntes vi, var at han hadde veldig god kontakt med oss. Alltid et øye med hvor vi var, og om vi skiftet retning eller skulle stoppe. Under trening i skogen i høst har vi etablert et enkelt lite plystresignal, som innkalling. Han forstår dette som at vi vil ha tettere kontakt, og kommer inn med èn gang. Dette fungerer bare ute i terrenget, og har ingen effekt inne eller rundt huset, - da må vi bruke "kom!" - med litt strengt tone.

Under jakten får han ros hvèr gang han er "innom". Det gjør han stort sett hvert minutt omtrent, og halvparten av tiden imellom er han innen synsvidde i skogen, - resten kan han være ute av synsvidde, men sjelden over 60-70 meter unna. Typisk avstand er 10 - 40 meter.

Hvis det er LITE fugl vises dette på at iveren dabber av. En dag gikk vi etpar timer uten å merke at det var - eller hadde vært - fugl der. Tilslutt labbet han ved siden av, og tilslutt BAK. Etpar oppfordringer : "JA!", hjalp en kort stund. Men så, får han ferten av noe, og da er det rett frem eller til siden, logrer med halen mens han snuser på et sete e.l. og løfter hodet høyt for å ta inn lukt ( det har forresten vært litt lite vind, nesten vindstille, sålangt ).

Kommentarer fra jaktkamerater er at han har et veldig systematisk søk, er rolig og sindig, og lett å kommunisere med i terrenget.

Etter å ha støkket endel fugl, så jeg at Theo ble mer forsiktig. Jeg benyttet anledning til å kalle ham inn når jeg så at det sannsynligvis var fugl her. Det gikk bra, men han løp raskt frem igjen. Jeg tok en sjans og ropte "Stopp!". Han stoppet (!), snudde seg og så avventende på meg. Raskt sa jeg "Sitt!" og jaggu satte han seg ikke på avstand ( 10 meter? ). Helt utrolig. Masse ros, og vi gikk fremover igjen sammen når jeg kom opp til ham.

Det ble en orrhane etter at Theo tok stand, gikk frem sammen med meg, og tok opp 3 stk. Theo løp etter den ene, den andre fløy en ugunstig retning, mens den tredje fløy rett mot meg som jeg enkelt kunne plukke ned. Veldig vellykket.

Se bilder under, og video i høyre kolonne.

Jakt Trysil 2008


Jakt Trysil 2008
Originally uploaded by Torstein Kongshem
1 orrhane !!! Theo og Torstein's første kombinerte stand og treff på dag 3

Jakt Lognvik 2008


Jakt Lognvik 2008
Originally uploaded by Torstein Kongshem
Igjen, - Theo i det "filosofiske" hjørnet...

Jakt Lognvik 2008


Jakt Lognvik 2008
Originally uploaded by Torstein Kongshem

Jakt Lognvik 2008


Jakt Lognvik 2008
Originally uploaded by Torstein Kongshem
"Ropte du ?"

mandag 8. september 2008

Jaktplanen 2008

Da er årets jaktplan som følger ;
13.-14.september : Lognvik : rype og skogsfugl (tar det litt med ro den 14de) ( Torstein & kamerat, Magnus & kamerat og Theo )
15.-16.september : Trysil : skogsfugl ( 16.de bare halv dag) ( Torstein og Theo )
20.-21.september : Østerdalen : primært rype, men det kan hende vi ser en og annen skogsfugl (Torstein, Magnus & kamerat og Theo)
27.-28.september : Lognvik rype og skogsfugl (Torstein + 3 kamerater og Theo)
30.-31.september : Sjusjøen / Aksjøen ( Pihlske sameie ) - rype og skogsfugl ( Magnus og Theo )
11.-12.oktober : Lognvik rype og skogsfugl (Torstein, Magnus og Theo antagelig)

Theo er i storslag, - formen er god på jegerne også, utstyr sjekket / handlet inn...hmmm... da håper vi på brukbart vær, men har med gode klær også :-)

Hvis det er et elendig rypeår her i sør har vi en liten mulighet til å jakte i Tromsø en helg, - men det blir i så fall uten Theo.

fredag 5. september 2008

Fôr til besvær

Det nærmer seg jakttid og vi gleder oss veldig ! Theo er på fine turer hvèr dag nå, - ca. 1,5 timer fordelt på 2-3 turer. I det siste har han imidlertid slitt litt med dårlig mave : det lukter "svidd" rundt i huset, og han er urolig etter å ha spist. Vi skal forsøke å gi ham mat flere ganger pr. dag, og alltid bløte fôret litt før han spiser, og kaste restene.

Theo er en stor gutt. Han vokser fortsatt, og bare siden valpesamlingen er han blir klart større ! Vi synes det holder nå :-)